TANÁCSOK BIZTONSÁGOS TÉLI VEZETÉSHEZ

Ha hidegre fordul az idő, Ön felkészülten várja-e a téli autózás veszélyeit? A gépjárművezetőknek minden évben fel kell frissíteniük a téli vezetéssel kapcsolatos ismereteiket és érdemes megfogadniuk az alábbi tanácsokat.

GONDOSAN TAKARÍTSA LE AZ AUTÓT!

Mielőtt a volán mögé ülne, takarítsa le az összes havat és jeget a szélvédőről, az ablakokról, a tetőről, és a jármű oldalairól is – igen, mindenhonnan! Ne feledkezzen meg a kipufogócsőbe fagyott jég eltávolítását sem, nehogy a kipufogógáz visszaszivárogjon a jármű belsejébe.

EMELKEDŐN HAJTSON KIS SEBESSÉGFOKOZATBAN!

A kis sebességfokozat emelkedőn nagyobb húzóerőt biztosít. Téli időjárási körülmények között tudatosan változtassa a sebességét és a sebességfokozatokat, hogy a legnagyobb húzóerőt érje el és csökkentse a megcsúszások és kipörgések lehetőségét. Ez egyben azt is jelenti, hogy hóban vagy jégen soha ne használja a tempomatot.

VEZESSEN LASSAN ÉS HAGYJON NAGYOBB FÉKTÁVOLSÁGOT!

Ilyenkor a jármű még téli gumikkal is nagyobb féktávolságot igényel, mint száraz időben. Hasznos ökölszabály, hogy havas vagy jeges útfelületen hagyjon háromszor annyi féktávolságot, mint száraz úton. A túlzott sebesség megnehezíti a féktávolság betartását. Ne álljon meg, ha nem muszáj, különösen emelkedőn. Minél többször kell teljes megállás után újraindulnia, annál nagyobb az elakadás veszélye.

NE ÜLJÖN AUTÓBA, HA NEM FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES!

Ha nem feltétlenül szükséges hóban autóznia, ne tegye. Nagyon veszélyes. Ha azonban nincs más lehetősége, összpontosítsa minden figyelmét az útra, és készüljön fel a váratlan veszélyekre. Figyelje az időjárás-előrejelzést is. Ha tisztában van a várható körülményekkel, jobban fel tud azokra készülni.

VIGYÁZZON A TÜKÖRJÉGEN!

Pocsolyának tűnhet, de nem az. Valójában jeget lát. Ha ráhajt, elveszítheti az uralmát a jármű felett. Ne felejtse el, hogy ha az út síkosnak tűnik, jó esély van rá, hogy az is. Haladjon kis sebességgel, és tesztelje a jeges foltokat apró kormánymozdulatokkal és finom fékezéssel.

SAJÁTÍTSA EL A MEGCSÚSZÁS ÉS KIPÖRGÉS ESETÉN KÖVETENDŐ ELJÁRÁST!

Akár az első, akár a hátsó kerék csúszik meg, az alábbi műveletekkel visszanyerheti az uralmát a jármű felett:

Vegye le a lábát a pedálokról. Megcsúszás esetén sem a gázpedál, sem a fék nem segít. Inkább csak rontanak a helyzeten. Kormányozzon óvatosan abba az irányba, amerre menni szeretne. Megcsúszás esetén általában azt szokták tanácsolni, hogy kormányozzunk a csúszás irányába, de éles helyzetben nem biztos, hogy végig tudjuk ezt gondolni.

Amikor a jármű ismét húzni kezd, finoman fékezzen vagy adjon gázt. Ezen a ponton más-más eljárást kell követni az első és a hátsó kerék csúszása esetén. Ha az első kerék csúszott meg, finom fékezéssel visszanyerheti uralmát a jármű felett. Ha azonban a hátsó kerék csúszott meg, lassú gázadással segíthet magán.

A teljes jármű csúszása esetén is hasonló eljárásokat kell követni. Vegye le a lábát a pedálokról és kormányozzon óvatosan a kívánt irányba.