Mit tegyünk, ha befagy a zár az autón?

Amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed, és gyakoribbá válnak a havazások és az esőzések, könnyen bekövetkezik ez a probléma. Az ajtó pánikszerű kaparása vagy az ajtó és a karosszéria közötti rés házi módszerekkel történő melegítése nem a legjobb megoldás. Az ajtók és a zárak nem megfelelő módon történő kiolvasztása számos kellemetlen következménnyel járhat, többek között lepattogzott festékkel, az ajtók vagy ablakok sérülésével, vagy akár letört kilincsekkel is. Az ajtók problémamentes nyitásának biztosítása érdekében többféle kipróbált és ellenőrzött módszert alkalmazhatunk.

Rendszeresen ápoljuk az autón lévő zárakat

Az első és legfontosabb szabály, hogy rendszeresen ápoljuk az autót. Igazodva a "jobb megelőzni, mint gyógyítani" szabályhoz, érdemes az autón is megtenni néhány óvintézkedést. Ennek köszönhetően a jármű üzemképes marad, és reggelente nem lesz részünk kellemetlen meglepetésekben.

Védjük az ajtózárakat

Az egyik alapvető és egyben legjobb módszer az ajtók és a zár befagyásának megelőzésére az, ha ezeket a területeket befújjuk olyan nedvességzáró spray-vel, ami elektromos rendszerek mellett is használható. Ez a szer megelőzi a korróziót, valamint távol tartja a nedvességet és a vizet. Befújás után védőréteg képződik a felületen, melynek köszönhetően a víz nem fagy bele az autó réseibe. Ez a spray kiváló védelmet nyújt az ajtók zárását és nyitását működtető elektromos rendszer számára is.

A vezető oldalán lévő ajtózárakat úgy is megvédhetjük, hogy a befagyásra hajlamos területeket bekenjük műszaki vazelinnel. Ugyanilyen hatékony módszer a zárak karbantartására a motorolajjal történő bekenés.

A zár ápolása önmagában mégsem elég. Az ajtók tömítéseit is érdemes védeni a nedvességtől. Ehhez spray vagy stick formájában kapható speciális termékeket használhatunk. Ennek az eljárásnak köszönhetően az ajtók nem fagynak hozzá a karosszériához, és nem válik lehetetlenné a kinyitásuk. Ez különösen fontos lehet olyankor, amikor fagyos időben autómosóba megyünk.

Hogyan olvasszuk ki a zárat?

Ha a télnek sikerült mégis meglepnie Önt, és muszáj azonnal cselekednie, az ajtó kiolvasztásának leggyorsabb módja az, ha ablakokhoz való jégoldó szert használ.

Az a legcélszerűbb, ha a vezető ajtajával kezdi a kiolvasztást - így előbb be tudja indítani a motort. Ha azonban úgy látja, hogy a többi ajtó nincs olyan erősen befagyva, lehet, hogy érdemes azokkal kezdeni. Így gyorsabban bejuthat a járműbe.

Ha sikerül kinyitnia az ajtót, és be tud szállni az autóba, kapcsolja be a fűtést. A fűtés leolvasztja a többi ajtóra és ablakra fagyott jeget.

Befagyott autózár – mit kell elkerülni?

Mindenekelőtt figyeljen oda arra, hogy ne alkalmazzon erőt az autó kiolvasztása során. Ez a fentiekben már említett leszakadt kilincsekhez vagy az ajtó károsodásához vezethet. Az ajtó és a zár hatékony kiolvasztását türelmesen és óvatosan kell végezni. Tartsa szem előtt, hogy az autót előre le kell kezelni, és vészhelyzetben már csak követni kell az utasításokat.