Miért kell a gépkocsihoz és a felnihez helyesen megválasztani a gumiabroncsokat?

Nem minden vezető van tudatában annak, hogy a gumiabroncsok helytelen megválasztása a gépkocsihoz és a felnihez negatív hatással lehet a gépkocsi működésének különböző aspektusaira. Befolyással lehet a járművezetés komfortjára, sőt veszélyeztetheti a vezető és a közlekedés egyéb résztvevőinek a biztonságát is. Ismerjük meg, milyen hibákat kell elkerülni a gumiabroncsok adott gépkocsihoz való megválasztásánál.

A cikkből megtudhatjuk:

  • miért lényeges a gumiabroncsok adott gépkocsihoz való helyes megválasztása,
  • milyen veszélyeket rejt, ha rosszul megválasztott gumiabroncsokkal közlekedünk,
  • hogyan válasszuk meg a gumiabroncsokat.

Az autótulajdonosok sokféle módon törődnek járművükkel. Mossák, polírozzák, viasszal védik a karosszériát, és műszaki szemlére viszik az autót. Mindezt azért, hogy az minél hosszabb ideig és minél jobban szolgálja őket, és minél jobban nézzen ki.

A gumiabroncsok a jármű integráns részei, és amíg az autósok általában félévente cserélik azokat, és ügyelnek, hogy megfelelő legyen bennük a nyomás, addig ritkán szentelnek rájuk több figyelmet. Kár, mert a gumiabroncsok ellenőrzésével és megfelelő korai beavatkozással sok komoly, autóval kapcsolatos problémát el lehetne kerülni.  

Gumiabroncsok és hatásuk a jármű vezetésére

A gumiabroncsok megfelelő megválasztása a felnikhez és az adott autóhoz elsősorban nagyobb komfortot és biztonságot jelent. Ha a gépjármű gumiabroncsának megválasztása hibás, az az érzésünk lehet, hogy a vezetés egyszerűen bizonytalan. 

A nem megfelelő gumiabroncs miatt a jármű helyes geometriájának a beállítása lehetetlen. Ráadásul, a rosszul megválasztott gumiabroncsokkal való tartós közlekedés kedvezőtlen hatással lehet a gépkocsi számos rendszerére és szerkezetére. Ez azzal jár, hogy minden egyes megtett kilométerrel autónk fokozatosan romlani kezd.

Keressük fel a környékünkön a legközelebbi First Stop autószervizt

Mire hat, ha az adott autóhoz nem megfelelően választjuk meg a gumiabroncsokat?

A rosszul megválasztott gumiabroncsok hosszan tartó használata hatással van mind az autó mechanikus sérüléseire, mind számos rendszer helytelen működésére, ami veszélyeztetheti a mi és utasaink biztonságát. A leggyakoribb károk közé a következők sorolhatók:

  • A biztonsági mechanizmusok helytelen működése veszélyhelyzetekben, pl. csúszásgátló szerkezet vagy kipörgésgátló rendszer. Mindez pedig amiatt, mert a leolvasott utazási paraméterek nem egyeznek meg a valósággal.
  • A felfüggesztés elemeinek korai elhasználódása – ez akkor fordul elő, ha az autós a gyártó által nem engedélyezett, a megadottnál nagyobb átmérőjű és alacsonyabb profillal rendelkező gumiabroncsokat használ.
  • Az erőátviteli rendszer meghibásodása – a rosszul megválasztott gumiabroncsok kedvezőtlen hatással vannak a hajtórendszerre a 4x4 járművekben. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ennek javítása nagyon költséges, ezért nem érdemes kockáztatni!
  • A sebességmérőn kijelzett információ helytelen – hasonlóan, mint a biztonsági mechanizmusok esetében, ez is abból ered, hogy nem valóságosak a leolvasott menetparaméterek.

Hogyan válasszuk meg megfelelően a gumiabroncsokat?

A fenti érvek alapján belátható, hogy a gumiabroncsok megfelelő megválasztása nélkülözhetetlen az utazás komfortja és biztonsága, továbbá a gépkocsi élettartama szempontjából. Ezért még akkor is, ha helyettesítő abroncsokat kívánunk használni, néhány alapvető dologra figyelmet kell fordítanunk.

Ezek közül a legfontosabb a gumiabroncs mérete. Elég, ha megnézzük a gumiabroncs jelöléseket. Bár ezek bonyolultaknak tűnhetnek, nagyon könnyen értelmezhetők. Például: 205/55 R16 91 jelentése sorrendben: abroncs szélessége, profilja, átmérője (azaz a felni átmérője), terhelési index és sebességindex.

A gumiabroncsok megengedett értékeiről szóló információk az üzemanyag-betöltő fedél belső oldalán vagy a jármű kezelési utasításában is megtalálhatók. Ráadásul itt általában egy egész táblázatot megadnak, nem csak egy kombinációt. Mindezt arra a tényre való tekintettel, hogy minden autónál a kerékátmérő megengedett tűrése kb. 3%. Ezeket az irányelveket feltétlenül be kell tartani a gumiabroncs kiválasztásánál. 

Ne felejtsük el azt sem, hogy nem csak az abroncs mérete a fontos, hanem a minősége is. Mindig olyan abroncsot és felnit válasszunk, amelyek teljesítik az európai jóváhagyási követelményeket.