Légkondicionálás – ügyeljen a megfelelő karbantartásra

A klímaberendezés ma már a legtöbb autóban alapfelszerelés. Bár néha plusz kiadást jelent, a legtöbben mégis ezzel együtt rendelik meg autójukat. Az olcsóbb modelleket többnyire manuális klímaberendezéssel látják el, a drágábbakat pedig automatikussal, ami kapható két-, három- vagy akár négyzónás kivitelben is.

A klímaberendezés lehetővé teszi, hogy a jármű belsejében előre beállított szinten tartsuk a hőmérsékletet, a külső hőmérséklettől függetlenül, párás időben pedig csökkenti az ablakok párásodását is. Az autósok többsége ma már alig tud hosszabb utat légkondicionálás nélkül elképzelni, különösen meleg napokon, ezért érdemes megtanulni, hogy hogyan kell a klímaberendezést karbantartani.

Az autó klímaberendezése – ellenőrzés

Mint az autó minden egyéb részét, a klímaberendezést is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy hatékonyan és megfelelően működik. Az ellenőrzést legalább évente egyszer el kell végezni, lehetőleg tavasszal. Ha azonban az átlagosnál szennyezettebb levegőjű helyeken használja az autót, tipikusan nagyvárosokban, azt javasoljuk, hogy évente kétszer ellenőriztesse a klímaberendezést - lehetőleg tavasszal és ősszel.

A berendezés hatékony működése érdekében az alábbi műveleteket kell elvégezni:

 • az utastérben lévő szűrő cseréje,
 •  gombátlanítás a párologtatóban
 • az utastérben lévő levegőelosztó csatornák tisztítása,
 • a jármű külsején található légbevezetők tisztítása,
 • annak ellenőrzése, hogy a párologtató lefolyócsöve nincs-e eldugulva.

Érdemes elolvasni: Mikor érkezett el az idő az abroncsok cseréjére, avagy miről ismerjük fel a kopott abroncsokat?

Az autó klímaberendezésének fertőtlenítése

Amikor a klímaberendezés kellemetlen szagokat kezd árasztani, akkor ideje a gombátlanítani. Bár az autószellőző rendszerének használata általában nem veszélyes az egészségre, ha a rendszert nem tisztítják kellő gyakorisággal, a vezető vagy az utasok légzőszervi fertőzéseket kaphatnak. Ezeket a szellőző csatornákban összegyűlő baktériumok és gombák okozzák.

A klímaberendezés fertőtlenítésére többféle módszer áll rendelkezésre:

 • ultrahangos módszer – folyékony szert porlasztanak a rendszerben, ventilátorral és csővel ellátott speciális gombaeltávolító eszköz segítségével;
 • habos módszer – ez a módszer gombaölő spray-t használ, melyet a vezető maga is alkalmazhat, úgy, hogy egy tömlő segítségével befújja a szert a rendszerbe a motor vagy az utastér felől;
 • ózongenerátoros tisztítási módszer – ez a módszer ózongenerátor használatára épül, amelyet a műszerfalra kell helyezni a levegőnyílások mellé, és a szivargyújtóra kell csatlakoztatni.

Ne feledje azonban, hogy akármilyen módszert is választ a klímaberendezés gombamentesítésére, a tisztítást mindig az utastéri szűrő cseréjével együtt kell elvégezni, máskülönben nem távolítható el minden baktériumforrás!

Az autó klímaberendezése – a hűtőfolyadék utántöltése

Hasonlóan más folyadékokhoz, a klímaberendezésben lévő hűtőfolyadékot is rendszeresen cserélni kell - a folyadék legfeljebb 24 hónapig használható. Évente egyszer tehát ki kell cserélni (leszűrni) a hűtőfolyadékot, majd újra fel kell tölteni. Ez a művelet gyakrabban is elvégezhető, ha úgy érzi, hogy csökkent a klímaberendezés hatékonysága. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hosszabb idő kell a levegő lehűtéséhez. Ráadásul manapság az európai jogszabályok szerint minden szerviz köteles ellenőrizni a klímaberendezés megfelelő működését, mielőtt feltölti a rendszert a hűtőfolyadékkal (több mint 40 g).

Lásd még: Mire kell figyelni az autójavító műhely választásakor?

A klímaberendezés helyes használata nyári időszakban

Nyáron gyakrabban használjuk a klímaberendezést, és sokszor előfordul, hogy túlságosan alacsonyra csökkentjük a hőmérsékletet, mert a lehető leghamarabb le akarjuk hűteni a belső levegőt. Az esetleges egészségügyi problémák elkerülése, valamint az autóban lévő levegő hőmérsékletének hatékony csökkentése érdekében tartsa be az alábbi szabályokat:

 • ha a napsütés felmelegítette a parkoló autót, nyissa ki az ablakokat, és szellőztesse át a jármű belső terét, mielőtt bekapcsolná a klímaberendezést;
 • először a belső levegőt keringesse, amíg valamennyire lehűl, és csak akkor engedjen be kívülről levegőt, ha a hőmérséklet stabilizálódott;
 • csak zárt ablakok mellett használja a klímaberendezést;
 • a jármű belsejében a hőmérséklet legfeljebb 8-10 fokkal legyen alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet.

Érdemes elolvasni: Nyári gumik - ismerje meg az egyedi tulajdonságaikat!

Ha mértékletesen használja a klímaberendezést, és megfelelően karbantartja, azaz cseréli a szűrőt, gombátlanít, és ellenőrzi, hogy nem ereszt-e a rendszer, biztos lehet benne, hogy a forró nyári napokon is kényelmesebben tud majd utazni. Azt javasoljuk, hogy vegye igénybe a FirstStop autószervizek segítségét a helyes karbantartás elvégzéséhez.