Hogyan kerüljük el a központi zár üzemzavarát a téli időszakban?

A tél nehéz időszak az autósok számára. Kötelező gumicsere, óvatos vezetés szélsőséges körülmények között, napi küzdelem a reggeli hóeltakarítással és különböző üzemzavarokkal, amelyek különösen télen gyakoriak - a legtöbb autós számára így telnek a téli hétköznapok. Éppen ezért fontos, hogy kezelni tudjuk azokat a különböző problémákat, amelyekkel télen találkozhatunk. Az alábbiakban adunk néhány tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan lehet elkerülni a leggyakoribb és legkellemetlenebb helyzetek egyikét – a központi zár üzemzavarát.

A távirányítóval vezérelhető központi zár nagy kényelmet nyújt mind az autósok, mind az utasok számára. Komfortosabbá teszi az életüket, és lehetővé teszi az autóba való gyorsabb beszállást, ami különösen hasznos olyankor, amikor fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ez ma már minden új autó alapfelszereltségébe beletartozik.

A távvezérelt központi zárrendszerek az elektromos ajtózárműködtető-egység segítségével működnek, amelyek sajnos ki vannak téve a nedvességnek, fagynak és hónak. Télen a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt ez az egység kétszer olyan gyakran hibásodik meg, mint más évszakokban. A reggeli csalódások és a költséges javítások elkerülése érdekében érdemes megtenni a megfelelő óvintézkedéseket. Ezeknek a végrehajtása könnyű, gyors és nem is kerül sokba.

A központi zár üzemzavarának elkerülése érdekében figyeljen oda az akkumulátorra

Télen több energiát fogyaszt az autó, mert a rossz időjárási körülmények között gyakrabban fel kell kapcsolni a világítást, a belső fűtést, valamint az ablakok páramentesítését. Ezen felül alacsonyabb hőmérsékleten gyorsabban lemerül az akkumulátor. A központi zárat az autó elektromos rendszere működteti. Ennél fogva, ha az akkumulátor lemerül, a központi zárnak nem lesz energiaforrása, és biztosan nem fog működni.

Az akkumulátor lemerülésének megelőzése érdekében érdemes korlátozni a belső fűtést utazás közben, és minden nap indítsa be az autót – még akkor is, ha nem kell sehova utaznia (a lényeg, hogy az akkumulátor ne menjen tönkre az állásban) –, és a megfelelő eszközzel töltse az akkumulátort. Ezen felül érdemes szakképzett autóvillamossági szerelőhöz is rendszeresen ellátogatni.

Nem a központi zár romlott el, hanem lemerült az elem!

Időnként a központi zár rendszer azért nem működik, mert lemerült az elem a távirányítóban. Célszerű az elemeket rendszeresen cserélni, különösen, amikor fagypont alatt van a hőmérséklet, mert olyankor gyorsabban lemerülnek. Az is előfordul időnként, hogy elromlik a távirányító. Ebben az esetben elég ezt az eszközt kicserélni, és utána megint jól fog működni a központi zár. 

Berozsdásodott zár

Amikor a központi zár elromlik, és kénytelenek vagyunk manuálisan kinyitni az ajtót, egy másfajta problémába ütközhetünk - a berozsdásodott zárba. A megelőző intézkedések során tehát érdemes erre is figyelmet fordítani. A korrózió elkerülése érdekében évente többször olajozza be a zárat. Időnként célszerű az autót hagyományos módon nyitni, még akkor is, ha a központi zár jól működik, csak azért, hogy megmozgassuk a zár mechanikus alkatrészeit és elkerüljük az esetleges problémákat.

Nem működik a zár - mi a teendő ilyenkor?

Sajnos ezt nem mindig tudjuk elkerülni. Ennek leggyakoribb oka az autóban lévő ajtózárműködtető-egység meghibásodása. Ilyen helyzetben az adott egységet ki kell cserélni. A csere nem bonyolult, és nem is költséges. Pár ezer forintért vásárolhatunk új ajtózárműködtető-egységet, de a cseréhez le kell szerelni az ajtót. Ezzel viszont forduljon szakszervizhez.