HOGYAN HOZHATJA KI A LEGTÖBBET AZ ABRONCSOKBÓL – 5 HASZNOS TANÁCS

1. FÚJJA FEL ŐKET!

A megfelelő guminyomás rendkívül fontos a gumi élettartama szempontjából. A gumiabroncs akkor működik hatékonyan, és akkor nyújtja az elvárt teljesítményt, ha megfelelő a nyomás az abroncsban. Mind a túl kemény, mind a túl puha abroncs gyorsabb elhasználódáshoz vezethet, és rontja a járművezetési tulajdonságait és a gazdaságos üzemanyag-fogyasztást. A megfelelő nyomást mindig abroncsnyomás-mérő eszközzel ellenőrizze. Az ellenőrzést havonta végezze el, valamint hosszabb utak előtt vagy nagyobb teher szállítása esetén.

A járműgyártó által ajánlott guminyomást megtalálja a vezetőajtóra vagy az ajtónyílásba rögzített címkén, vagy pedig a jármű kezelési útmutatójában. Ne felejtse el, hogy a guminyomást akkor kell ellenőrizni, amikor a gumik „hidegek”, azaz, amikor a járművet legalább három órája nem vezették, vagy két kilométernél kevesebbet tett meg mérsékelt sebességgel.

2. A FUTÓMŰ MINDIG LEGYEN HELYESEN BEÁLLÍTVA!

Ha a jármű futóműve nincs megfelelően beállítva, a gumik nem egyenletesen kopnak, ami valószínűleg hamarabbi cseréhez vezet majd. Ráadásul a futómű nem megfelelő beállítása az autó egyéb műszaki problémáiról is árulkodhat, amelyek szintén befolyásolhatják a gumik teljesítményét. A legjobb eredmény érdekében válasszon olyan műhelyt, ahol pontos számítógépes műszereket használnak, és kérje meg őket, hogy nyomtassák ki a beállítási szögeket, hogy elérthető legyen a szerviz dokumentációk között.

3. RENDSZERESEN FORGASSA A GUMIKAT!

Az autó kerekeire különböző erők hatnak attól függően, hogy hol helyezkednek el, ezért előfordulhat, hogy a futófelületük nem egyenletesen kopik. A gumik rendszeres forgatása (a járműgyártó ajánlásai szerint vagy 10.000 km-enként) elősegíti a futófelület egyenletes kopását, és javítja a gumik teljesítményét.

4. ELLENŐRIZZE A KEREKEK KIEGYENSÚLYOZÁSÁT!

A nem megfelelően kiegyensúlyozott kerekekkel nem csak az a gond, hogy zavaró vibrációt okoznak. A futófelület nem egyenletes kopását is eredményezhetik, ami tovább rontja az utazási komfortot, és gyakoribb gumicseréhez vezet. Az elektronikus centrírozógéppel rendelkező műhelyek ezt meg tudják oldani.

5. GÖRDÜLJÖN KISEBB ELLENÁLLÁSSAL!

A gördülési ellenállás az az energia, amely ahhoz szükséges, hogy az abroncsok egyenes és stabil sebességgel haladjanak. Befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást is, márpedig az üzemanyagon sokat spórolhatunk. Ha a Bridgestone Ecopia csökkentett gördülési ellenállású abroncsokat választja, akkor az abroncs élettartama során akár 400 eurót is megtakaríthat az üzemanyagon, amely már jelentős összegnek minősül.