Hogyan adjuk el az autót?

A magyar autópiac tele van olyan autókkal, amelyek már jó pár évesek, és amelyekről gyakran nem lehet tudni, hogy mennyire gondosan tartották karban őket, és voltak-e már törve.

A hivatásos kereskedők könnyen el tudják hitetni a vásárlókkal, hogy álmaik autóját találták meg. Sajnos azonban megvásárlás után sok autóról kiderül, hogy csak viszi a pénzt. Ha megfogadja a tanácsainkat, akkor gyorsan és jó áron el tudja majd adni az autóját, és az új tulajdonos is hálával gondol majd Önre.

Előfordulhat persze, hogy az Ön autója súlyos sérüléseket szenvedett, rozsdásodik a karosszériája, vagy a motorja felújításra szorul - ebben az esetben a régi dicsfényének helyreállítása saját erőből meglehetősen nehéz vagy akár lehetetlen feladat is lehet. A jól működő autók tulajdonosai azonban sokszor nem is tudják, hogy néhány egyszerű művelettel sokkal jobb fényben tüntethetik fel a járművüket. Ráadásul az ilyen műveletek során felszínre kerülhetnek addig észre sem vett hibák.

Az autó eladása - kezdje a karosszériával!

Az első benyomás a legfontosabb, mivel a legtöbb vevő az autó külső megjelenése alapján hozza meg a döntését. Azzal kell tehát kezdeni, hogy elviszi a járművet egy autómosóba, és felfrissíti az autó külsejét. Ha saját maga mossa le az autót, ne feledkezzen meg a felnik tisztításáról sem - speciális tisztítószerekkel a mélyen lerakódott szennyeződéseket is el lehet távolítani. A gumiabroncsokra is érdemes egy kis időt szánni, mivel egy nem túl drága spray segítségével visszaadhatja az eredeti mélyfekete fényüket.

Fordítson figyelmet a festésre és a felnikre!

Sajnos a festés az évek során megfakulhat, és a változó időjárási körülmények és a sérülések miatt lehet, hogy nem is lehetséges az eredeti fényét visszaállítani, még alapos mosással sem. A kívánt eredmény elérése érdekében polírozásra is szükség lehet. Ez ugyan eléggé munkaigényes, de a hatása felbecsülhetetlen. Ha az autó festése csak kismértékben sérült, saját kezűleg is fel tudja polírozni, polírozó pasztával vagy folyadékkal.

Ha a festés több munkát igényel, akkor szakképzett karosszériafényezőhöz kell fordulni. Ez mindenképpen költségesebb megoldás, de a profi eszközökkel elért látványos javulás az autó árát akár több százalékkal is megnövelheti!

Ne feledkezzen meg a karosszérián található fekete műanyag és gumi elemekről sem. A kifényesített lökhárítók, küszöbök és tömítések azonnal magukra vonják a vevők figyelmét. Ezeket ráadásul nagyobb költségek nélkül is rendbe lehet tenni (néhány ezer forint). Végül pedig feltétlenül szereljen le minden tuning kiegészítőt az autóról - lehet, hogy Ön szépnek találja ezeket, de nem biztos, hogy a potenciális vevőnek is tetszeni fognak.

Hogyan adjuk el az autót? Csinosítsa ki az autó belsejét!

Aki meg van elégedve a karosszéria állapotával, az biztosan meg fogja nézni a belső teret is. Ha el akarja adni az autót, távolítson el minden fölösleges dolgot! A csomagtartóban hagyott motorolajos flakon például kérdéseket vethet fel a motor állapotával kapcsolatban, és arra utalhat, hogy talán gyakran utána kell tölteni az olajat.

A következő lépés az autó alapos kiporszívózása. Így az is azonnal kiderül, hogy a kárpitnak szüksége van-e szakszerű tisztításra a több éves használat után. A típustól függően ennek a költsége 25 és 50.000 forint között változhat.

A műszerfal műanyag elemeire is érdemes gondot fordítani. Ez esetben is azt javasoljuk, hogy használjon speciális tisztítószert, amivel nemcsak könnyebb a szennyeződéseket eltávolítani, de védi is a műanyag felületeket az újabb porosodástól. Ilyen szerek kaphatók mind fényes, mind matt felületekre - válassza ki az Önnek megfelelőt. Ügyeljen azonban arra, hogy ne használjon túl sok szert - ha a belső tér úszik a fényesítő szerekben, a potenciális vásárlók gyanút foghatnak, hogy talán leplezni akar valamit.

Az utastér felfrissítését se vigyük túlzásba. Az új pedálok és sebességváltó-bevonatok, a frissen feltett kormányvédők, a csillogó kezelőszervek a műszerfalon, valamint a túl sok légfrissítő sok potenciális vásárlót óvatosságra inthet.

A motor legyen jó állapotban!

Minden használtautó-vásárlóra nagyon jó benyomást tesz egy tiszta, de nem frissen mosott motor látványa (a túl tiszta motor ugyanis arra utalhat, hogy az eladó szivárgást próbál leplezni). Ha úgy határoz, hogy saját maga mossa le a motort, semmiképpen ne meleg állapotában tegye ezt – nem csak azért, mert Ön megégetheti magát, hanem azért is, mert több alkatrészt is tönkretehet ezzel. Sampon vagy kefék használatát sem ajánljuk. A legjobb megoldás az erre a célra gyártott motor spray, amit a végén vízzel le lehet öblíteni.

Hogyan készítsük fel az autót eladásra? Végeztesse el a kisebb javításokat!

Olyan autóra, amit el akar adni, nincs értelme nagy összegeket költeni. Ha úgy dönt, hogy kicserélteti a vezérműszíjat, kicsi az esélye annak, hogy megtérül a befektetett összeg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmilyen javítást ne végezzen el! Azokra az elemekre fordítson figyelmet, amelyek befolyásolják az autó új tulajdonosának a biztonságát, például a fékekre.

Ugyanez vonatkozik az ablaktörlőkre is, amelyeknek a nyikorgó lapátjai rossz benyomást kelthetnek egy próbaút során, és elrettenthetik a vevőt. A fényszórókban vagy a műszerfalon lévő kiégett izzók szintén eltántoríthatják a vevőt, holott ezeket is kis ráfordításssal ki lehet cserélni. Nyáron a klímaberendezés is fontos kérdés – ha kellemetlen szagot áraszt, vagy nem működik megfelelően, azt nehezen tudja elrejteni a vevő elől, ezért fertőtlenítse a klímaberendezést! Mindig fennáll a kockázata annak ugyanis, hogy a vevő egy kis hiba miatt nem meri megvenni az autót, mert attól tart, hogy a kis hiba komolyabb károsodáshoz vezethet. Ezt a kockázatot nem érdemes felvállalni.

 

 

Készítsen jó fényképeket!

Ügyeljen arra, hogy az autóról készített fényképek tiszták és élesek legyenek - néhány rossz fotó miatt ne veszítsen potenciális vásárlókat már rögtön az elején, amikor azok még csak a hirdetéseket böngészik. Arra is figyeljen oda, hogy milyen háttér előtt fényképezi az autót! Ne legyenek a háttérben olyan tárgyak, amelyek elvonják a figyelmet az autóról. Semmiképpen ne fotózza az autót egy javító műhelyben, mert ez azt sugallja, hogy az autó gyakran meghibásodik! Az autó minden oldaláról és belső teréről is készítsen fotókat.

Legyen vonzó a hirdetés!

A hirdetésben tüntessen fel minden olyan információt, amit Ön is szeretne megtudni autóvásárlás előtt. A szokásos adatokon kívül adja meg az utolsó műszaki ellenőrzés és olajcsere időpontját, valamint a kilométeróra aktuális állását. Ha van még egy abroncskészlete, felajánlhatja azt is a vevőnek további ösztönzésként. A karosszéria sérülései természetesen nem jelentenek előnyt, de nem is célszerű elrejteni őket. Ugyanez vonatkozik a karosszéria állapotára is. Festékvastagság-mérőt mindenki vehet, és ha az autó szenvedett már töréseket, azokat meg kell említeni, hogy meggyőzze a potenciális vevőt arról, hogy Ön becsületes eladó.

Reméljük, hogy a fenti tanácsok segítségével gyorsabban el tudja adni az autóját, és mind Ön, mind pedig az új tulajdonos elégedett lesz az adásvétellel!

Lásd még: Mi a teendő használt autó vásárlása után?