DEFEKTTŰRŐ GUMIABRONCSOK: HOGYAN MŰKÖDNEK?

A defekttűrő gumiabroncsok olyan abroncsok, amelyekkel defekt esetén is tovább autózhatunk addig, amíg eljutunk egy szervizbe, vagy találunk egy kerékcserére alkalmas, biztonságos és vízszintes helyet. 

A végtelenségig azonban nem lehet defekttel autózni. Olvassa el a gyártó utasításait arra vonatkozóan, hogy milyen sebességgel és milyen távolságig használhatja az ilyen gumikat. A Bridgestone defekttűrő abroncsaival részleges vagy teljes levegővesztés esetén is megtehetünk további 80 km-t, maximum 80 km/h sebességgel.

HOGYAN MŰKÖDNEK A DEFEKTTŰRŐ ABRONCSOK?

A defekttűrő abroncsoknak alapvetően két típusát különböztethetjük meg: az önhordó kivitelt és a támasztógyűrűs kivitelt. A legtöbb önhordó defekttűrő abroncsot megerősített oldalfallal látják el, ami légvesztett állapotban is képes megtartani a járművet. Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy légvesztés esetén is folytassuk az utat a gyártó által megadott sebességgel és távolságig.

Önhordó defekttűrő abroncs

A támasztógyűrűs kivitelű defekttűrő abroncsok ezzel szemben kemény gumiból készült gyűrűt vagy egyéb szerkezetet tartalmaznak, amely légvesztés esetén is képes megtartani a jármű súlyát.

Támasztógyűrűs defekttűrő abroncsok

Mivel lapos állapotban is működőképesek maradnak, a defekttűrő abroncsokat – a konkrét rendszer típusától függetlenül – kizárólag abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel (TPMS) ellátott járműveken szabad használni. A TPMS azonnal figyelmezteti a vezetőt, ha valamelyik abroncsban csökken a nyomás. E nélkül a vezető talán észre sem veszi, hogy lapos gumival autózik.

A DEFEKTTŰRŐ ABRONCSOK ELŐNYEI

Nem szükséges veszélyes vagy alkalmatlan helyzetben kereket cserélni. Talán ez a legfontosabb előnyük a defekttűrő abroncsoknak, és többek között ezért is fejlesztették ki őket. Hagyományos abroncsok használata esetén a vezető kénytelen a helyszínen kereket cserélni vagy elvontatni az autót.

A defekttűrő abroncs defekt esetén nagyobb stabilitást biztosít, mint a hagyományos abroncs. Mivel úgy tervezték őket, hogy akkor is megtartsák a jármű súlyát, ha nem tartalmaznak levegőt, a defekttűrő abroncsok lehetővé teszik, hogy teljes légvesztés esetén is jobban uraljuk a járművet, mint a hagyományos abroncsokkal.

Mivel a vásárlók számára a biztonság elsődleges követelmény a járművekkel szemben, a defekttűrő abroncsok várhatóan egyre népszerűbbek lesznek. Mivel a defekttűrő abroncsok megbízhatóan működnek a kapcsolt technológiákkal – pl. TPMS –, csak idő kérdése, hogy mikor válnak kivételből alapfelszereléssé az új járművekben.