A gumiabroncsok tárolása és cseréje – fontos tudnivalók

A rendőrségi jelentések szerint a közúti balesetek egyik leggyakoribb oka az érintett jármű, vagy járművek gumiabroncsainak nem megfelelő műszaki állapota. Egyértelmű tehát, hogy a gumik nagymértékben befolyásolják a közlekedés biztonságát. Márpedig az abroncsok akkor tudják ellátni alapvető feladataikat, ha szakszerűen szerelik fel, cserélik és tárolják őket.

A súlyos balesetek vagy veszélyes helyzetek sokszor jelentéktelen problémák sorozatával kezdődnek - ideértve a gumikkal kapcsolatos problémákat is. Az abroncsok megfelelő módon történő tárolása és felszerelése befolyásolja a vezető biztonságát, és meghosszabbítja a gumik élettartamát is. Mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban? Olvassa el az alábbi cikket, és ismerkedjen meg a gumiabroncsok cseréjével és tárolásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal!

A gumiabroncsok tárolása – a téli és a nyári gumik otthon és szervizben történő tárolása

Az autógumikat ellenőrzött körülmények között, megfelelő módon kell tárolni. Az abroncsok tárolására szolgáló hely ideális esetben az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

 • hűvös, a hőmérséklete lehetőleg 25°C alatti, száraz és enyhén szellős;
 • nincs kitéve közvetlen napfénynek- és ózonsugárzásnak, amelyek kedvezőtlen hatást gyakorolnak a gumi tartósságára.

A gumiabroncsok tárolási körülményei jelentősen befolyásolják a későbbi teljesítményüket. A nem megfelelő körülmények között, pl. szabadban vagy egymásra halmozva tárolt abroncsok könnyen deformálódhatnak, és az autó vibrációját idézhetik elő menet közben.

Szeretne erről többet tudni?

>> Miért fontos a gumiabroncsok helyes tárolása? <<

A gumiabroncsok tárolásának helyes módja attól függ, hogy az adott szezonban felnivel vagy felni nélkül kívánja tárolni azokat. Az alábbiakban adunk néhány tanácsot az abroncsok megfelelő tárolásával kapcsolatban.

 • Felni nélkül történő tárolás

A felni nélküli abroncsokat vízszintesen egymásra helyezhetjük, ügyelve arra, hogy a rakás ne legyen túl magas (max. 1,5 m), különben az abroncsok deformálódhatnak. Függőleges helyzetben (felállítva) is lehet őket tárolni, ez esetben időnként 90 fokkal el kell fordítani az abroncsokat.

 • Felnin történő tárolás

A felnire szerelt abroncsokat tetszőleges módon tárolhatja. Felakaszthatja a kerekeket kampókra vagy felteheti speciális állványokra, amelyeken úgy tudja elhelyezni őket, hogy nem érnek egymáshoz.

>> Hogyan tároljuk a gumiabroncsokat felnivel vagy felni nélkül a téli vagy a nyári időszakban? <<

Ha már tudja, hogy milyen körülmények között kell tárolni a téli vagy a nyári gumikat, el tudja dönteni, hogy Ön tud-e ilyen helyet biztosítani számukra. Ne feledje azonban, hogy ha otthon tárolja a gumikat, időnként ellenőriznie kell az állapotukat!

Ha nem akarja otthon tárolni, megfelelő díjazás ellenében autószervizben is tároltathatja az abroncsokat. Mire kell figyelni ilyen szolgáltatás igénybe vétele esetén? Fontos szempontok:

 • elhelyezkedés és elérhetőség – a szerviz és az Ön lakhelye vagy munkahelye közötti távolság,
 • a szervizben biztosított körülmények – a gumiabroncsokat a megfelelő szabványok szerint kell tárolni (ETRTO)
 • mit foglal magában a tárolási szolgáltatás – a szerviz csak tárolja az abroncsokat, vagy ellenőrzi a műszaki állapotukat is.

>> Mire kell figyelni a szerviz kiválasztásakor? <<

A gumiabroncsok cseréje – mikor kell téli vagy nyári gumira váltani? A gumiabroncsok helyes és időben történő cseréje legalább olyan fontos, mint a téli vagy a nyári időszakban történő tárolásuk. A gyártók többnyire kétféle abroncsot ajánlanak - téli gumikat és nyári gumikat, így évente legalább kétszer kell gumit cserélni.

 • Téli gumira váltás

Bár Magyarországon a jogszabályok nem írják elő kötelezően a téli gumik használatát bizonyos hónapokra, sok autós október közepén vagy novemberben vált téli gumira. Megállapították ugyanis, hogy amikor a nappali hőmérséklet 7°C alá süllyed, célszerű téli gumira váltani. Aki azonban éjszaka is sokat utazik, korábban is átcserélheti a gumikat.

>> Hogyan tároljuk a téli gumikat? <<

A téli gumik jól bírják a nagyon alacsony hőmérsékletet is. A gyártók olyan adalékokat kevernek a gumik anyagába, amelyek nagyon alacsony hőmérséklet esetén is biztosítják a rugalmasságot és a jó tapadást.  Ráadásul a téli gumik futófelületének anyaga porózus szerkezetű, ennek következtében havas vagy jeges úton is jobb tapadást biztosít a gépkocsi számára.

>> Miért fontos téli gumira váltani? <<

 • Nyári gumira váltás

Ha nulla fok feletti hőmérsékleten, például a 10-15°C közötti tartományban használjuk a téli gumikat, azzal nem csökken jelentős mértékben az élettartamuk. Ezért a téli gumiról nyári gumira történő váltásnak nincs konkrét, javasolt határideje. A legfontosabb szabály az, hogy ne siessük el a cserét. Fagy vagy hó még áprilisban is előfordulhat.

A nyári gumik anyaga kevésbé porózus szerkezetű, ami jobb tapadást biztosít. Ebből következően alacsonyabb zajt keltenek, és ez növeli a vezetési komfortot. A nyári gumik olyan gumikeverékből készülnek, amely jól ellenáll a hőségnek és a magas hőmérsékletnek. Ezen kívül olyan széles vízelvezető csatornák vannak a futófelületükön, amelyek elvezetik a vizet, és minimálisra csökkentik a megcsúszás (vízre felúszás) veszélyét.

>> Miért és mikor kell nyári gumira váltani? <<

A gumiabroncsok lecserélése – miről ismerhetjük fel a kopott gumikat?

A gyakori és hosszú utazások, az állandóan változó útviszonyok, vagy akár ütközések és balesetek miatt is szükséges lehet az autógumik lecserélése. Az alábbi tényezők ellenőrzésével állapíthatja meg, hogy le kell-e cserélni a gumikat:

 • profilmélység – ha túl kicsi, az autó megcsúszhat és kormányozhatatlanná válhat,
 • a futófelület vagy a gumi felszínének állapota – ellenőrizze, hogy a gumi nem defektes-e, nincs-e benne kavics vagy üveg stb.,
 • dudorok az abroncs oldalfalán – menet közben károsíthatják a gumikat.

Szeretne többet tudni a gumik műszaki állapotának személyes ellenőrzéséről?

>> Hogyan lehet felismerni az elhasználódott gumiabroncsot? <<