A gumiabroncsok forgatása

A gumiabroncsok forgatása olyan egyszerű művelet, amellyel meghosszabbítható az autóra felszerelt gumiabroncsok élettartama. Mit jelent a gumiabroncsok forgatása? Mikor célszerű forgatni őket? Ismerkedjen meg a forgatással!

Az abroncsok futófelülete nem egyenletesen kopik. A profilmélység gyorsabb és nem szabályos csökkenését az alábbi tényezők befolyásolják:

  • a gépjárművezető rossz szokásai (pl. hirtelen fékezések),
  • nem megfelelő guminyomás,
  • Nem megfelelő futóműbeállítás
  • kedvezőtlen időjárási körülmények az úton.

Az első tengelyre felszerelt abroncsok (általában a hajtott kerekeken lévők) azonban helyes vezetési stílus és a gépkocsi gondos ápolása mellett is gyorsabban kopnak, mint a hátsó tengelyen lévő (úgynevezett gördülő) abroncsok.

A gumiabroncsok forgatása azt a célt szolgálja, hogy a különböző tengelyeken lévő abroncsok nagyjából azonos ütemben kopjanak. Ennek keretében megcserélik a gumikat a tengelyek között, tehát a hajtott tengelyről átteszik az utánfutó tengelyre, és fordítva.

>> Abroncskopás-jelző – tudjon meg többet róla

Az abroncsok forgatása és futófelülete

Forgatás előtt át kell gondolni, hogy milyen futófelületük van az abroncsoknak. A futófelület típusától függően ugyanis más-más eljárást kell követni:

  • szimmetrikus abroncsok – az abroncs futófelületének mindkét oldala azonos, és a futófelület önmagában nem határozza meg a forgás irányát, ezért a forgatás nem csak a tengelyek között, hanem az oldalak között is lehetséges (pl. a hajtott tengely bal oldali abroncsát át lehet szerelni az utánfutó tengely jobb oldalára);
  • egyirányú abroncsok – az abroncs forgásának fix iránya miatt a forgatás csak mindkét tengely azonos oldalán történhet;
  • aszimmetrikus abroncsok – az abroncs két oldalán eltérő futófelület azt jelenti, hogy a forgatás során ügyelni kell az abroncs oldalán látható jelölésekre: „outside" (kifelé néző oldal) és "inside" (befelé néző oldal).

A forgatás során elkövetett hibák felgyorsíthatják az abroncsok kopását, befolyásolják a vezetési komfortot, és növelhetik a féktávolságot is.

Mikor kell forgatni a gumikat?

A forgatási ütemtervről az abroncsok kézikönyvében találhat tájékoztatást. Ha azonban a gyártó nem adott meg ilyen információkat, a forgatás 8.000 - 12.000 km után szükséges (összkerék-meghajtású autókon akár 6.000 km is lehet).

Ha úgy látja, hogy a hajtott tengelyen lévő abroncsok kevés futott kilométer után is egyenetlenül kopnak, forgassa gyakrabban az abroncsokat.