LEGFRISEBB HÍREINK, CIKKJEINK

OLVASSON TOVÁBB
Dec 5, 2019

Téli utazás a hegyekbe – miről ne feledkezzünk meg indulás előtt?

A téli szünet kiváló időszak egy hegyi kirándulásra. Sokan tudják, hogyan gondoskodjanak biztonságukról a síelés vagy a gyalogos hegyi túrák során. A biztonságos utazás azonban akkor kezdődik, amikor kilépünk a ház ajtaján és beülünk az autóba. Ellenőrizzük, mi az, amit az olyan alapvető elemeken kívül, mint a téli gumi vagy a hólánc, elő kell készítenünk a szünidei út előtt.

OLVASSON TOVÁBB
Dec 4, 2019

Téli autómosás – milyen módszert válasszunk?

Annak ellenére, hogy a téli autómosást legendák és kétségek övezik, ilyenkor se mellőzzük ezt a műveletet. Ha sót szórnak ki az utcákra, a járműre a hóval vagy esővel együtt különféle szennyeződések is lerakódnak, ezért semmiképpen se feledkezzünk meg a rendszeres tisztításról és viaszozásról. Megsúgjuk, hogyan lehet kiválasztani a téli autómosás legjobb és legkevésbé invazív módszerét.

OLVASSON TOVÁBB
Dec 2, 2019

Miért kell a gépkocsihoz és a felnihez helyesen megválasztani a gumiabroncsokat?

Nem minden vezető van tudatában annak, hogy a gumiabroncsok helytelen megválasztása a gépkocsihoz és a felnihez negatív hatással lehet a gépkocsi működésének különböző aspektusaira. Befolyással lehet a járművezetés komfortjára, sőt veszélyeztetheti a vezető és a közlekedés egyéb résztvevőinek a biztonságát is. Ismerjük meg, milyen hibákat kell elkerülni a gumiabroncsok adott gépkocsihoz való megválasztásánál.

OLVASSON TOVÁBB
Dec 1, 2019

Hogyan boldoguljunk a befagyó gépkocsi-tömítésekkel?

Elég, ha a hőmérséklet néhány fokkal nulla alá csökken, autónknál felléphet a befagyó tömítések problémája, ami miatt nagyon gyakran nem tudjuk kinyitni autónk ajtaját. Hogyan vegyük ennek elejét? Hogyan védjük a tömítéseket, hogy autónk a téli hónapokban is kifogástalanul működjön? Íme néhány bevált módszer.

OLVASSON TOVÁBB
Jun 16, 2019

Hogyan csökkentsük az üzemanyag-fogyasztást? A gazdaságos és biztonságos vezetés szabályai

A gépjárművezetők egyik leggyakrabban hangoztatott panasza az, hogy az autójuk többet fogyaszt, mint amit a gyártó ígért. A csalódás oka általában az autó kézikönyvében feltüntetett adatok megbízhatatlan jellege. Ugyanakkor a gépjárművezetők nincsenek tudatában annak, hogy ők maguk is jelentős hatást gyakorolnak az üzemanyag-fogyasztás szintjének csökkentésére vagy növelésére.

OLVASSON TOVÁBB
Jun 1, 2019

Hogyan készítsük fel hosszabb útra az autónkat?

Szeretne néhány napra elutazni és megfeledkezni minden gondjáról? Indulás előtt szánjon egy kis időt az autó felkészítésére, mert a váratlan problémák megrövidíthetik a régóta várt kikapcsolódást! Mit kell az autón ellenőrizni, mielőtt hosszú útra indulunk?

OLVASSON TOVÁBB
May 5, 2019

Légkondicionálás – ügyeljen a megfelelő karbantartásra

A klímaberendezés ma már a legtöbb autóban alapfelszerelés. Bár néha plusz kiadást jelent, a legtöbben mégis ezzel együtt rendelik meg autójukat. Az olcsóbb modelleket többnyire manuális klímaberendezéssel látják el, a drágábbakat pedig automatikussal, ami kapható két-, három- vagy akár négyzónás kivitelben is.

OLVASSON TOVÁBB
May 4, 2019

Gumicsere – a leggyakoribb hibák

A gumiabroncs a jármű egyetlen olyan része, amely közvetlenül érintkezik az útfelülettel, ezért a rendszeres és szakszerű cseréje rendkívül fontos. Azt javasoljuk, hogy a gumikat olyan jól bevált műhelyben cseréltesse, amely megfelelően el tudja végezni a feladatot. Gumicsere során az alábbi hibák fordulnak elő leggyakrabban.

OLVASSON TOVÁBB
Feb 26, 2019

Hogyan készítsük fel az autót a téli tárolásra?

A kabriók tulajdonosai számára a téli időszak azt jelenti, hogy több hónapos szünetet kell tartaniuk az autózásban. A hó, az eső, az erős szél és a hideg ugyanis nem teszi lehetővé, hogy elegánsan, nyitott tetővel autózzunk. Az oldtimerek és veterán autók, valamint a lakóautók tulajdonosai is kénytelenek egy időre elbúcsúzni a járműveiktől. Aki azonban az átteleléshez szükséges megfelelő előkészületek nélkül egyszerűen bezárja az autóját a garázsba, súlyos hibát követ el. Sajnos ez igen gyakori az autósok körében. Hogyan készítsük fel az autót a garázsban töltött téli időszakra, hogy tavasszal ismét gond nélkül útra kelhessünk? Tekintsük át!

OLVASSON TOVÁBB
Jan 6, 2019

Hogyan kerüljük el a központi zár üzemzavarát a téli időszakban?

A tél nehéz időszak az autósok számára. Kötelező gumicsere, óvatos vezetés szélsőséges körülmények között, napi küzdelem a reggeli hóeltakarítással és különböző üzemzavarokkal, amelyek különösen télen gyakoriak - a legtöbb autós számára így telnek a téli hétköznapok. Éppen ezért fontos, hogy kezelni tudjuk azokat a különböző problémákat, amelyekkel télen találkozhatunk. Az alábbiakban adunk néhány tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan lehet elkerülni a leggyakoribb és legkellemetlenebb helyzetek egyikét – a központi zár üzemzavarát.

OLVASSON TOVÁBB
Jan 3, 2019

Mit tegyünk, ha befagy a zár az autón?

Az autó megfelelő karbantartása nem könnyű feladat. Télen pedig különösen nehéz próbatétel, sokkal nehezebb, mint az év többi részében, és különleges türelmet is igényel. A téli szezonban a vezetők egyik leggyakoribb – olykor napi –problémája a befagyott zár.

OLVASSON TOVÁBB
Nov 20, 2018

Minden, amit a téli ablakmosó folyadékokról tudni kell

Az autóban lévő folyadékok szintjét feltétlenül figyelemmel kell kísérni. A benzin, a hűtőfolyadék vagy a motorolaj nélkülözhetetlen a jármű megfelelő működéséhez. Mégis gyakran előfordul, hogy nem tulajdonítunk kellő fontosságot az ablakmosó folyadéknak. Fontos tudni, hogy az ablakmosó folyadék megfelelő szintje növeli a közlekedés biztonságát és a vezetési komfortot. Amikor figyelmet fordítunk a tartályban lévő folyadék szintjére, fordítsunk figyelmet a minőségére is - különösen télen.

OLVASSON TOVÁBB
Nov 6, 2018

TÉLI GUMIABRONCSOK

Az abroncscsere a közlekedésbiztonság biztosításának egyik alapelve. A négy évszakos gumiabroncsok szélsőséges időjárási viszonyok esetén nem működnek megfelelően. Nincs olyan abroncs, amelyik -20 °C-ban és 7 °C-ban is optimális vezetési paramétereket biztosít. Ezért az ősz végének közeledtével ajánlatos téli abroncsokra váltani.

OLVASSON TOVÁBB
Nov 5, 2018

Hogyan adjuk el az autót?

A magyar autópiac tele van olyan autókkal, amelyek már jó pár évesek, és amelyekről gyakran nem lehet tudni, hogy mennyire gondosan tartották karban őket, és voltak-e már törve.

OLVASSON TOVÁBB
Nov 2, 2018

Mi a teendő használt autó vásárlása után?

Minden gépjárművezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy egy használt autó megvásárlása további költségeket von maga után. Ilyenek például a biztosítás és a hivatalos átíratás, valamint a szükséges javítások és ellenőrzések költségei. Ezek a költségek azonban csökkenthetők. Sok esetben egy első ellenőrzésre költött kisebb összeggel a tulajdonos jelentős további meghibásodásokat kerülhet el.

OLVASSON TOVÁBB
Nov 1, 2018

5 TIPP, HOGY A LEGTÖBBET TUDJA KIHOZNI A GUMIABRONCSAIBÓL

Az abroncsnyomás fontos a gumiabroncs hosszú élettartama szempontjából. Ahhoz, hogy az abroncsok hatékonyan működjenek és az előirányzott teljesítményt nyújtsák, megfelelő belső nyomásra van szükségük.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 31, 2018

Abroncsfelcserélési módok

A gumiabroncsok egymással való felcserélése egyszerű szervizművelet, amely elősegíti az autóabroncsok élettartamának meghosszabbítását. Mit jelent az abroncsok egymással való felcserélése? Mikor a legjobb ezt elvégezni? Nézzük csak!

OLVASSON TOVÁBB
Oct 30, 2018

Benzines vagy dízel - melyik motor a legjobb az Ön számára?

Jó tíz évvel ezelőtt a dízelmotorral szerelt autók drágábbak voltak, de kevesebb (és olcsóbb) üzemanyagot fogyasztottak. A tulajdonosaiknak azonban meg kellett szokniuk a dízelmotor zajos járását és gyengébb dinamikáját. Eközben a benzines autók vezetői több pénzt hagytak a benzinkutakon, de a járműveik kevesebbszer hibásodtak meg, és könnyebb volt őket megjavítani. Melyik motort érdemes tehát választani?

OLVASSON TOVÁBB
Oct 26, 2018

Mi a teendő, ha lerobban az autó külföldön?

Autónk meghibásodása soha nem történhet rosszabbkor, mint egy külföldi családi nyaralás kellős közepén. Ilyenkor több száz kilométerre vagyunk Magyarországtól, nem ismerünk senkit a környéken, és fogalmunk sincs, hogy kit kellene hívni. További akadályt jelenthetnek a nyelvi korlátok, amelyek alaposan megnehezítik a kommunikációt és azt, hogy elmagyarázzuk tartózkodási helyünket Bár a helyzet nehéznek látszik, van rá megoldás.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 23, 2018

GUMIABRONCS FUTÓFELÜLETÉNEK KOPÁSA ÉS ANNAK OKAI

Csakúgy mint a járművek, a vezetők és a vezetési szokások is különböznek egymástól. Nem minden gumiabroncs egyforma, és nagyon különböző mértékben kophatnak.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 21, 2018

A DEFEKTTŰRŐ GUMIABRONCSOK MŰKÖDÉSE

A defekttűrő gumiabroncsok olyan abroncsok, amelyekkel egy defektet követően is tovább lehet haladni, így van időnk eljutni egy szerelőműhelybe, vagy találhatunk egy biztonságos, vízszintes területet a kerékcseréhez.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 17, 2018

HOGYAN CSERÉLJÜNK KEREKET?

Minden járművezetőnek tudnia kell, hogyan cseréljen kereket. Ha a mobiltelefonjára hagyatkozik egy országúti vészhelyzet esetén, mindig megvan az esélye, hogy elfelejti feltölteni, nincs térerő vagy éppen otthon hagyja a készüléket. Defektet bárhol kaphat, és a mobiltelefon nem helyettesíti a kerékcsere végrehajtási módjára vonatkozó ismereteket.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 1, 2018

Négyévszakos abroncsok – a szezonális gumicsere valós alternatívái?

Az utóbbi években tapasztalható éghajlatváltozás, amely abban nyilvánul meg, hogy egyre több a meleg hónap és az enyhe tél, azt eredményezi, hogy egyre több járművezető választja a négyévszakos abroncsokat. Ki engedheti meg magának, hogy egész évben egy garnitúrát használjon?

OLVASSON TOVÁBB
Sep 30, 2018

Guminyomás – hogyan állapítsuk meg a helyes értéket?

A megfelelő guminyomás befolyásolja a tapadást, növeli az abroncs élettartamát, és biztosítja a megfelelő gördülési ellenállást. Garantálja továbbá a nagyobb biztonságot és vezetési élményt, és segít az autó fenntartási költségeinek csökkentésében. Minden gépjárművezető számára elengedhetetlen tehát, hogy tisztában legyen a helyes guminyomással. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan ellenőrizheti a megfelelő nyomásértéket.

OLVASSON TOVÁBB
Sep 10, 2018

Hogyan hosszabbítsuk meg a gumiabroncsok élettartamát?

Az autó és az útfelület között a gumiabroncsok jelentik az egyetlen érintkezési pontot. Az abroncsok feladata az utazók biztonságának és kényelmének biztosítása, és befolyásolják a gazdaságos vezetést is. A márkás gumik megvásárlása azonban nagy költséggel jár, és a vásárlási döntést sokszor megnehezíti a széles választék, melyen belül jelentős ár- és minőségi különbségek fordulhatnak elő. Az alábbiakból kiderül, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a gumik a lehető legtovább jó állapotban maradjanak.

OLVASSON TOVÁBB
Jul 23, 2018

Mire kell figyelni a gumiabroncsok kiválasztásakor?

Az autógyártók a jármű kezelési kézikönyvében gyakran feltüntetik az ajánlott abroncsokra vonatkozó információkat is. Ezeket az adatokat az üzemanyagtöltő fedelének belső oldalán vagy a vezető melletti oszlopon is jelölik.

OLVASSON TOVÁBB
Feb 13, 2018

Mi a TPMS rendszer?

A járműbe beszerelt abroncsnyomás-ellenőrző rendszer (TPMS) feladata az, hogy figyelmeztesse a vezetőt, ha egy vagy több abroncs túlságosan puha, ami veszélyt jelenthet a biztonságos közlekedésre.

OLVASSON TOVÁBB
Feb 12, 2018

TÉLI GUMIABRONCSOK

A gumicsere a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele. Extrém időjárási körülmények között a négyévszakos gumik már nem használhatók – nincs olyan abroncs, ami -20 C fokban és +7 C fokban is optimális teljesítményt nyújtana. Ezért az ősz vége felé ajánlatos téli gumira váltani.

OLVASSON TOVÁBB
Feb 11, 2018

HOGYAN CSERÉLJÜNK KEREKET?

A kerékcserét minden járművezetőnek meg kell tanulnia. Ha valaki arra számít, hogy a mobiltelefonja majd az út szélén is kisegíti a bajból, könnyen pórul járhat, mert előfordulhat, hogy pont elfelejtette feltölteni, nincs térerő, vagy éppen otthon felejtette a telefont. Defekt bárhol előfordulhat, és a mobiltelefon nem helyettesíti a szükséges ismereteket.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 10, 2017

A gumiabroncsok tárolása és cseréje – fontos tudnivalók

A rendőrségi jelentések szerint a közúti balesetek egyik leggyakoribb oka az érintett jármű, vagy járművek gumiabroncsainak nem megfelelő műszaki állapota. Egyértelmű tehát, hogy a gumik nagymértékben befolyásolják a közlekedés biztonságát. Márpedig az abroncsok akkor tudják ellátni alapvető feladataikat, ha szakszerűen szerelik fel, cserélik és tárolják őket.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 8, 2017

A kerekek helyes felszerelése és cseréje –- rövid útmutató a kerekek kiegyensúlyozásához és a futómű-beállításhoz

A vezetés biztonságát nem csak az abroncsoknak az állapota, hanem a helyes felszerelése is befolyásolja. A gumicsere nem korlátozódhat egyszerűen a régi garnitúra leszerelésére és az új gumik felszerelésére. A szezonális abroncscsere során az autószerelő számos egyéb feladatot is elvégez, például a kerekek kiegyensúlyozását és a felfüggesztés beállításának ellenőrzését. Ismerje meg ezeket a feladatokat, és azt, hogy miért olyan fontosak!

OLVASSON TOVÁBB
Oct 7, 2017

Gumiabroncs- és futófelület-típusok – válassza az autójának leginkább megfelelőt

Az autógumik kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, és nem érdemes bedőlni az alacsony áraknak és a gyártók hirdetési trükkjeinek. A piacon több száz féle gumiabroncs kapható, de ha megszerezzük a megfelelő ismereteket, nem veszünk el az ajánlatok útvesztőjében, így kellemes utazást biztosíthatunk magunknak és a családunknak.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 4, 2017

A gumiabroncsok állapotának és a fékrendszer állapotának hatása a közúti biztonságra

A magyar autósok tisztában vannak azzal, hogy a jól működő fékrendszer és a megfelelő gumiabroncsok nélkülözhetetlenek a biztonságos közlekedéshez. Iparági felmérések szerint az autósok az abroncsok minőségét harmadik helyre sorolták a biztonságot érintő tényezők között. A lista tetejére egyértelműen a fékrendszer került. Hogyan gondoskodhatunk arról, hogy ezek az alkatrészek megfelelően működjenek, és milyen gyakran kell ellenőrizni az állapotukat? Az alábbiakban választ adunk ezekre a kérdésekre, és másokra is.

OLVASSON TOVÁBB
Oct 2, 2017

A gumiabroncson található jelölések, avagy útmutató az abroncs fontosabb műszaki adataihoz

Az, hogy meg tudjuk különböztetni a téli gumikat a nyári gumiktól, és megtaláljuk rajtuk a gyártó nevét, még nem jelenti azt, hogy felelős döntést tudunk hozni, amikor gumiabroncsot vásárolunk. Az autósok nem mindig tudnak eligazodni a gumikon található jelölések között, de egyiket sem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel befolyásolhatják a vezetési élményt és a közlekedés biztonságát. Olvassa el az alábbi cikket és kerülje el a veszélyes hibákat!

OLVASSON TOVÁBB